14.4.13

Kalıcı Olmanın Formülü var mı?

Star Wars Clone Wars isimli animasyon dizisinin devamı hazırlanmayacak. Dünyanın en olağanüstü, en çok hayran kitlesine sahip animasyon dizisinin devamının hazırlanmayacak olması sevenlerini deyim yerindeyse yasa boğdu. Star Wars’un 6 filmlik serisi yaşam ve yönetim dersleriyle dolu. Görmediyseniz, bu filmin basit bir bilimkurgu filmi ya da aksiyon filmi olmadığının farkında olarak izlemenizi ve öyküyü tartışmanızı tavsiye ederim. 6 sinema filminin ardından Klon Savaşları isimli 5 sezonluk animasyon serisi çekildi. Diziler tabiatları gereği, kısa sürede çekildiklerinden fabrikasyondur; şişirmedir; kalitesizdir; sayısız senaryo, mantık, oyunculuk ve yapım hatalarıyla doludur; ama Klon Savaşları animasyon serisinin her biri, bir büyük film hazırlama çabasıyla hazırlanmış muhteşem yapımlar. Bundan daha önemlisi hemen her bölüm üstüne saatlerce değerlendirme yapabileceğiniz liderlik, kişisel gelişim, strateji, problem çözme dersleriyle dolu. Kişisel gelişim kitabı okumak yerine Klon Savaşları’nın bir bölümünü izleyebilirsiniz. 5 sezonluk dizinin içinde diğer televizyonlardaki bıktıran aşk hikayelerinden neredeyse hiç olmaması, karşı cinse duyulan aşkın görevlerin gerisinde kalması ise dizinin başka bir şaşırtıcı özelliği.

Peki hayranları için alternatif bir evren yaratan, dünyanın dört bir köşesinde yüz milyonlarca izleyiciyi aynı bölümleri tekrar tekrar izleten para makinesi bu dizinin neden devamı çekilmiyor? Film ve animasyonların düşleyeni ve tasarımcısı George Lucas, film ve dizinin tüm haklarını Disney şirketine sattığı için ve Disney’in sadece film çekmeye karar verip kendine göre nedenlerle animasyon serisine devam etmeyeceği için. Animasyon dizisinin en büyük hayranı olan oğlum Sanat, hayal kırıklığı içinde bir sesle soruyor? “Neden devamını yapmıyorlar?” Kendisini şaşırtan bir cevap veriyorum: Her şeyin bir dönemi var. 1990’ların en önemli sivil toplum örgütlerinden biri KalDer (Kalite Derneği)’di; bir diğeri de MESAM (Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) idi. Bugün değişen gündemle birlikte bu örgütlerin önemi görece azalmıştır. 1990’ların sonlarına doğru Mirc ve ICQ isimli internet iletişim sistemleri vardı; insanlar sabahlara kadar Mirc ve ICQ’dan yazışırlardı; bugün hatırlayanı bile yok. Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en başarılı dizi bence Süper Baba’ydı. Aile birliği, dayanışma, duru bir aşk öyküsü üzerine kurulu bu sıcak dizi de bir gün geldi bitti. Türkiye’de internete bağlanan ilk 100 kişiden biriyim; internetle birlikte büyüdüm. Bu konuda Türkiye’nin en önde gelen uzmanı olmam gerekir; alakası yok. Şimdiki gençlerden danışmanlık almasam internette hiçbir şey yapamam. Her şey değişiyor; varlığını sürdürebilenler ise sadece değişimle birlikte değişebilenler… İstanbul Amerikan Konsolosluğu’nu geçenlerde ziyaret ettiğimde yetkililer, konsolosluğun etkinliklerinin çok değiştiğini belirttiler. Eskiden kütüphane hizmetleri veren ve konferansları düzenleyen konsolosluk, artık hiçbir örgütsel yapısı olmayan internetçi gençlerle oteller yerine tren istasyonlarında inanılmaz başarılı etkinlikler düzenliyor. Uçak ve otobüs yolcu taşıma şirketleri artık bilet kesmiyor; cep telefonunuza biniş kartı gönderiyor. Ders kitapları yerine tabletler dağıtılıyor. Kitaplar yerine okuma cihazları var. McDonald’slar hamburger yerine kahve satıyor. Okullarda tek tip formalar yerine serbest kıyafetler giyiliyor. iPad ile birlikte geleneksel PC de devrini tamamladı.

Peki Star Wars Klon Savaşları bütün bu değişime artan bir kaliteyle ayak uydurmasına rağmen neden kaldırılıyor? Çünkü yaşlılık ve ölüm diye bir şey var; değişimle değişmek yetmiyor. Filmin yapımcısı Geogre Lucas 70 yaşında ve belki yorulduğu için sattı şirketi. Papa Benedict “yaşlandım” dedi, Papalığı bıraktı. Steve Jobs, ölüm, eskiyenleri ortadan kaldırırken yenilerine yer açar diyerek bu dünyadan ayrıldı. Diğer bir deyişle değişimle değişebilme kapasitemiz de sınırlı; iPhone’u bile yapsak, kalıcı olamıyoruz; dünyayı bile değiştirsek, sonunda ölüm bizim dünyamızı değiştiriyor ve yeni olana yer açıyor.

Hiç yorum yok: