28.4.13

Saraybosna’da Sıra Dışı Bir Üniversite

Yurt dışında Selam filminde işlenen Türk okullarını yanı sıra Türk üniversiteleri de var. Bunlardan biri de Saraybosna’daki International Burch University. Geçtiğimiz günlerde bir konferans vermek için bu üniversitemizde bulunduğumda hem çok çalışkan hem de sıra dışı yaklaşımları olan bir ekip gördüm. 22 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğu okulda öğrencilerin çoğunluğunu Boşnaklar oluşturuyor. İngilizce eğitim verilen üniversitede Türk öğrencilerin oranı %42.

Üniversite, Bosna Hersek’te kendini tanıtmak ve en iyi öğrencileri çekmek için akıl katılmış projeler yapıyor. Kurdukları Bilim Merkezi (Science Center)’daki fen deneyleri tasarımlarının deneyimlemek için ülkenin dört bir tarafından gruplar halinde öğrenciler geliyor. Bilim Merkezi’ndeki deney setlerine de hayran oldum. Avrupa ve Amerika’da çok sayıda Bilim Merkezi görmeme rağmen buradakilerin hayranlığımı kazanmasının sebebi, dünya standartlarında tasarlanmış bu deney setlerinin Renko isimli bir Türk şirketi tarafından tasarlanmış ve üretilmiş olmasıydı. Bu konuda da artık söz sahibi olduğumuzu öğrenmenin gururunu yaşadım.

Balkan ülkelerinde sıradan sayılabilecek bir etkinlik lise öğrencilerine dönük düzenlenen bilim olimpiyatlarıdır. Bu olimpiyatlarda orta öğretim öğrencileri fen ve matematik konularındaki bilgi ve yeteneklerini konuştururlar. International Burch University burada da Bosna-Hersek’de bir ilk yapıyor ve çocukları bir takım sorularla yarıştırmak yerine düzenledikleri Proje Olimpiyatı ile proje yapmaya yöneltiyor.

Çağımız inovasyon ve buluşçuluk çağı olduğu için kurdukları Innovation Center (Buluş Tasarım Merkezi) üniversitenin desteğiyle bütün öğrencilerin “buluş”ma merkezi olmuş.

Özel üniversitelerin birçoğu çok yatırım gerektiriyor diye Genetik ve Genetik Mühendisliği bölümlerini açmaktan kaçınır. Özellikle sosyal bilimler alanında bölüm açmak kolaydır. Hocayı bulduğunuz anda bölümü açmış olursunuz. International Burch University, açmış olduğu lisans, master ve doktora düzeyinde eğitim veren Genetic and Bioengineering bölümleri ile Bosna Hersek’in geleceğine de yatırım yapıyor.

Üniversitelere Avrupa Birliği’nde Bolonya Kriterleriyle üniversitelere yeni standartlar geldi. Bir üniversite kütüphanesinin “kütüphane” sayılabilmesi için, kütüphanede en az 20 bin kitap bulunması gerekiyor. International Burch Üniversitesi tamamına yakını sıra dışı bir bağış kampanyasıyla (Boston Bölgesi’nde Türk öğrencilerin Amerika öğrencilere kitaplarını bağışlaması konusunda bir kampanya yapmışlar…) 20 bin İngilizce, 10 bin kadar da Türkçe kitabı kütüphanesine kazandırmış. Bosna Hersek’de İngilizce eğitim veren bir üniversitede bu kadar çok Türkçe kitabın olması şaşırtıcı gelebilir. Ancak üniversitenin bir başka ilki de, ilk kez yurt dışında YÖK denkliği olan bir Türkçe Öğretmenliği bölümüne sahip olması. Yurt dışındaki Türk okullarında Türkçe derslerini Türkler veriyor; ama Türkçenin dünyada yaygınlaşması dilimizi başka milletlerden insanların da öğretmesi. Onun için bu çaba kesinlikle alkışlanması gereken bir girişim. Dünyada İngilizce İngiliz öğretmenler tarafından değil, daha çok başka milletlerden öğretmenlerin ders vermesiyle yaygınlaşmaktadır.

International Burch Üniversitesi bilimsel yayın sayısıyla da hızlıca Bosna-Hersek’in ilk üç üniversitesinin yanına girmiş. Yurt dışındaki okul ve üniversitelerimiz gezdiğim zaman en çok imrendiğim bu okullardaki ekip ruhu. Çünkü bu ekip ruhu olmadan başarı olmuyor.

Hiç yorum yok: