22.9.12

İlham veriyorlar!

Dünya hayallerinin peşinden giden insanlarla değişiyor. İzlemekle yetinmeyin, siz de bu dünyanın kahramanlarından biri olabilirsiniz. İşte size üç sıradan insanın üç sıra dışı öyküsü…

Hangisi daha sıra dışı bilmiyorum. Profesyonel bir sporcu hazırlığınız olmadan Samsun’dan Tokyo’ya bisikletle yola çıkmak mı yoksa iki yaşında bir bebekle Hollanda’dan Türkiye’ye pedal çevirerek gelmek mi? İnanılmaz kelimesinin en mütevazı hali bile, bu iki serüveni açıklamaya yetmiyor. Gürkan Genç 11 ay süren müthiş bir macerayla Samsun’dan Tokyo’ya ulaştı. Ankaralı ve adı gibi genç bir adam olan Gürkan Genç, çocukluğunun sevdasının üstünde Ankara’da evinden işine gidip gelirken bir gün bisikletle dünya turu yapabileceğini hayal etti ve bu hayalini gerçekleştirmek için harekete geçti.

İnci ve Soner Sarıhan çifti ise Türkiye’de Akdeniz’de, Karadeniz’de yaptıkları bisiklet turlarından sonra, gazeteden ilk okuduğum zaman hayran olduğum bir işe imza atmışlardı. Türkiye’den Hindistan’a, Nepal’e kadar bisikletle gitmişlerdi. Genç bir karı koca için inanılmaz bir macera. Bugüne kadar birçok bisikletçi gördüm tanıdım; ama İnci ve Soner Sarıhan çifti gibi bir örnek Amerika’yı, Çin’i, Avustralya’yı gezseniz sanırım bulamazsınız. Çünkü onlar son yolculuklarına Hollanda’dan Türkiye’ye minicik çocuklarıyla yola çıktılar. Birçok anne-baba çocuğunu sokakta oyun oynamaya bırakmazken onlar kamyonların, tırların arasından arkalarındaki römorkta Tibet Çınar ile geçtiler. Günlük 70 kilometrelik ortalama bir yolculukla Türkiye’ye vardılar, kelimenin tam anlamıyla muazzam.

Hem Gürkan Genç hem de İnci ve Soner Sarıhan olağanüstü ekonomik imkanlara sahip değiller. Nasıl olsunlar ki… Gürkan Genç, mütevazı bir kafe-restoranın ortağıyken işi gücü bırakıp dünya turuna çıkıyor. İnci ve Soner Sarıhan ise öğretmenler ve yaptıkları işi yaz tatilinde öğretmen maaşları ve sponsorların minicik katkılarıyla yapıyorlar. Günümüz Türkiye’sinde öğretmenlerin birçoğu tüm idealizmlerini kaybettikleri halde, Sarıhanlar kendi hayallerinin peşinden koşarken bir taraftan da öğrencilerine kendi hayallerinin peşinden koşmaları için örnek oluyorlar. Gürkan Genç Tokyo’ya kadar yaptığı son yolculuktan sonra çok yakında bisikletle dünya turuna çıkmak üzere. 7 yıl sürecek bir tur bu. Evinden uzak 7 yılı bisiklet üstünde geçirme fikri hayal sınırlarını zorluyor. 7 yıl boyunca otellerde kalamayacağı için 7 yıllık bir kamp hayatından da söz ediyoruz aynı zamanda. Gürkan Genç, Dünya Turu için birkaç sponsor da bulmuş. Ama keşke varlıklı işadamlarımızdan birkaç tanesi, bu gencin tüm gençlere başarmak için ihtiyaç duyduğumuz “kararlılık” bilincini aşılamasına yardım etmek için biraz daha destek olsa. Komik ama rüyamda büyük bir işadamının kişisel servetinin minik bir kısmıyla Gürkan Genç’e sponsor olduğunu gördüm. Umarım bu rüya gerçek olur.

Üçüncü öykü: Amerikalı bisiklet tutkunu Brendt Barbur’ın New York’ta bisiklete binerken kendisine bir otobüs çarpıyor. Birçokları böyle bir kazadan sonra ya bisiklete binmeyi bırakır ya da korka korka bisiklete biner. Brendt Barbur bambaşka bir hayal kuruyor. Dünyada bisiklet bilincini geliştirmek üzere bir Bisiklet Filmleri Festivali düzenlemeye karar veriyor. (Siz bugün İstanbul’da bir film festivali düzenlemek isteseydiniz, nasıl olurdu, nereden başlardınız, bir düşünün!). Annesi o sırada kanser ve annesinin ölümünden sonra festivali annesine ithaf ediyor. Bunu şunun için anlatıyorum. Brendt Barbur, bisiklet delisi çılgın bir genç değil, dünyanın dört bir köşesinde düzenlenecek bir festivali annenize ithaf ediyorsanız, güçlü aile değerleriniz var demektir. Gencecik bir adamın, bu yıl İstanbul dahil, dünyanın dört bir köşesinde yapılan Bisiklet Filmleri Festivali’nin hikayesi bu. Brendt Barbur’un 11 yılını tamamlayan Bisiklet Filmleri Festivali’nin yapıldığı şehirlerin listesine bir bakın: Atina, Brisbane, Buenos Aires, Cape Town, Chicago, Heerlen, Helsinki, Hong Kong, İstanbul, Lisbon,Londra, Los Angeles, Madrid, Mexico City,Milano, Moskova,New York, Richmond, San Diego, San Francisko, Sao Pauol, Sdyney, Tokyo, Toronto, Viyana. Siz okumaktan yorulmuş olabilirsiniz, bir de buralarda organizasyon yaptığınızı düşünün. Gürkan Genç’i, İnci ve Soner Sarıhan’ı ve elbette geleceğin büyük kahramanı Tibet Çınar Sarıhan’ı ve Brendt Barbur’u hayallerinin peşinden gittikleri için sonsuz tebrik ediyorum. İlham veriyorlar.

Hiç yorum yok: