28.9.06

Yazlık Kitaplar

Bugün size bu yaz okuyabileceğiniz birkaç kitaptan söz edeceğim.

* İknanın Psikolojisi - Robert Cialdini -MediaCat Yayınları
* Çocuklarınıza verebileceğiniz En Büyük On Armağan -Steven Vanoy -Boyner Yayınları
* 2102’den Haberler -Burak Özdemir -Remzi Kitabevi
* Gayet Ciddiyim -Gülse Birsel -Epsilon Yayınları
* Peter Drucker’a Göre Dünya -Jack Beatty
* Bakıp da Görmediklerimiz - Ümit Şimşek - Nesil Yayınları

İknanın Psikolojisi, 1980’li yılların başında Amerika’da yayımlanmış bir eser. Kitaptan haberdar olduğum halde peşine düşmemiştim. Kitabın Türkçe çevirisini bu yıl okudum. Açıkçası çok geç kalmışım. Her insanın mutlaka okuması gereken müthiş bir kitap, insanların nasıl düşündüğü, algıladığı ve ikna edildiği üstüne müthiş bir araştırma. Okuma listenizin başına tereddütsüz koyabilirsiniz.

Steven Vanoy’un kaleme aldığı Çocuklarınıza Verebileceğiniz En Büyük On Armağan, bir anne-baba kitabı gibi görünüyor. Ama sadece bir anne-baba kitabı değil, insanlarla nasıl iletişim kuracağınıza dair müthiş bir rehber. Toplumda yetişkinler birbirlerine Chris Argyris’in annebaba-olgun-çocuk modeliyle (2002’de anneler gününde yayımlanan “Annenizle Kavga Ediyor musunuz?” başlıklı yazımda örnekleriyle açıklamıştım.) Neredeyse her sayfasını not aldığım ender kitaplardan biri.

Burak Özdemir’in kaleme aldığı 2102’den Haberler. İçinde “zeka” barındıran ender kitaplardan biri. Bu kitap Sıra Dışı Yaşam Becerileri Seminer Programı’nda önerdiğim iki kaynak kitaptan biri. Eğleneceğinizi ve bol bol güleceğinizi garanti ediyorum. İkinci kitap ne de derseniz, İrfan Sayar’ın Porof. Zihni Sinir’i. TÜBİTAK yayınlarından.

G.A.G. programının sunucusu Gülse Birsel’in Gayet Ciddiyim isimli eseri, beyin hücreleri ile gözleri arasında bağlantı olan bir kafanın ürünü. Kesinlikle sempatik, düşündürücü, iddiası olmayan bir kitap. Beyin hücrelerinize masaj gibi gelecek. G.A.G. programı ATV’de Cumartesi günleri 23:00’da yayımlanıyor kitapla birlikte tavsiye edilir.

Jack Beaty’nin hazırladığı Peter Drucker’a Göre Dünya isimli kitap Peter Drucker’ın yaşam öyküsünü içeriyor. Kişisel gelişime kafayı takmış olan kaçırmasınlar. Dünyanın en büyük yönetim otoritesinin kişisel gelişim yolunun hikayesinden daha iyi hangi eser rehber olabilir? Elbette kitabı, okumak yeterli değil. Peter Drucker’ın yaşamını anlatan her bölümde neler yaptığını başkalarıyla tartışmak ve şablonunu çıkarmak gerekiyor. Sonra da bu şablona uygun bir uygulama planı yapmak. Diyeceksiniz Melih Arat bile şablon filan önermeye başladı diye. Ama öyle değil. Örneğin Peter Drucker’ın babası her pazartesi akşamı eve yemeğe belirli bir dalda (matematik, tıp, maliye) insanları davet edermiş. Böylece her hafta evde belirli bir konu ele alınırmış. Diyeceksiniz “biz ne yapabiliriz?” Basit siz de evinize / dışarıya tanıdıklarınızın arasından her hafta farklı meslek gruplarından birilerini (matematik öğretmeni, avukat, taksi şoförü, mağaza yöneticisi) davet edebilir ve onların işlerini ve mesleklerini tanımak için konuşabilirsiniz.

Nesil Yayınları’ndan çıkan, Ümit Şimşek’in hazırladığı “Bakıp da Görmediklerimiz” dünyayı bilimle inancı buluşturan özel bir çalışma. Keşke dipnotları da olsaydı. Belki bir dahaki baskısına koyar.

Kitapları nereden alalım. Kitapçı peşinde koşmayın. Kitapları bulundurmayan kitapçılar, kitapları dağıtmayan dağıtıcılar, bu kafayla kapanacaklar. Kitapları İnternet’ten almak için www.yenisayfa.com ya da www.ideefixe.com adreslerine bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok: